ÖFK och öppnandet av Jämtkraft Arena

Ända sedan Jämtkraft Arena invigdes 2007 har målet för att öppna arenan efter vintervilan varit senast den 15 februari. Det har i praktiken inneburit att arenan öppnat mellan den 8 och 15 februari. Ifjol, 2015, när Östersunds kommun för första gången var driftsansvariga för att öppna arenan skedde den första träningen den 9 februari. Inte under något år har arenaägaren krävt någon extra avgift för dagarna fram till den 15 februari.

Med utgångspunkt för ovanstående ställde ÖFK frågan till arenaägaren Östersunds kommun (Mats-Olov Berglund driftsansvarig för arenabyn där Jämtkraft Arena ingår) om arenan kunde öppna, förutsatt att inte snö och kyla ställde till det, måndag den 8 februari. ÖFK är på träningsläger i Spanien den här veckan och skulle då kunna fortsätta att träna på fullstor plan när man kommer hem. Vi fick svaret att ÖFK måste betala 60000 kr extra plus ev kostnader för snöröjning och el för att arenan skulle öppna den 8 februari.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i november 2015 flyttades ägandet av Jämtkraft Arena från Kultur och fritidsförvaltningen till ett av kommunens fastighetsbolag (Protokoll kommunstyrelsen, 2015-11-24, Dnr 1934-2015). Högsta beslutande tjänsteman är kommundirektören. Vi ställde därför frågan även till kommundirektören. Hans svar blev att det är förslaget på 60000 kr som extra avgift som gäller.

ÖFK har inte för avsikt att betala någon extra avgift förutom den ordinarie hyran som alla föreningar får betala när dom tränar på Jämtkraft Arena. Det innebär att de planerade träningarna på Jämtkraft Arena mellan den 8 feb och 14 feb flyttas till ÖP-hallen och om vi får plats till Sundsvall. Den norska klubben Ranheim hade planerat in en träningshelg i Östersund med övernattning och match mot ÖFK. Detta ställs också in och matchen mellan ÖFK och Ranheim flyttas preliminärt till Trondheim.

Vi ber om ursäkt till våra fans för detta men vi kommer aldrig att betala för något som ingen annan förening har behövt att betala för.

Fotnot:

ÖFK kommer naturligtvis att betala ordinarie hyror och avgifter på Jämtkraft Arena precis som alla andra hyresgäster på arenan.

Samma dag, fredag den 29/2, som ÖP/LT hade en artikel om öppnandet av Jämtkraft Arena och kravet på en extra avgift för att öppna arenan den 8 februari kunde man läsa om konstsnötillverkningen vid skidstadion som är rekordstor i år. Allt för att kunna öppna skidspåren tidigt i höst. Vi kan inte låta bli att fundera på vad detta kostar i form av el, vatten, sågspån, lastbilstransporter, utläggning på spåren med maskiner, löner och kostnader för att inte påverka miljön runt snöhögarna. Helt utan avgifter för berörda idrottsföreningar och aktiva.

Nästa hemmamatch
nästahemmamatch_20160607_vit