”Vi blev väldigt rörda av Daniels och spelarnas beröm”

340
Anders Ringfelter från supporterföreningen Falkarna är en av skaparna bakom det läktararrangemang som publiken fick se innan av avspark mot Hammarby. Här berättar han hur idén växte fram, Hammarby-hälsningen många verkar ha missat och om sina känslor efter Kindbergs och spelarnas lovord efter matchen.

Till att börja med, kan du berätta för ÖFK-fansen vem du är och vad din roll inom Falkarna är?
- Jag är en 37-årig tvåbarnsfar som till vardags jobbar som Creative Director / formgivare på Adeprimo här i Östersund. På kvällarna och helgerna tar jag på mig hatten som Tifo-ansvarig i Falkarna, till min fru Jennys stora förtret. Det har tagit otroligt mycket tid, och hon har ändå visat stor förståelse och stöttat mig hela säsongen. Det jag gör rent konkret är att omsätta de idéer vi har till verklighet, genom att designa, animera och ta fram detaljerade skisser samt regi kring hur våra tifon och shower ska presenteras.

Tifot mot Hammarby, det var verkligen något nytt och unikt som vi förmodligen aldrig sett på en svensk fotbollsarena tidigare. Hur växte idén fram?
- Idén föddes då vi stod på Västra Läktarens tak och packade ihop tifot från sundsvallsmatchen i somras. Vi har ju en ambition att överträffa varje tifo vi gör, så då vi blickade ut över arenan tyckte vi att röda laserstrålar som bildar ett tak över hela arenan lät som en toppning om något. Vi skrattade åt idén, då vi insåg hur omöjligt det skulle vara att lösa detta rent praktiskt, ekonomiskt och sedan få tillstånd att genomföra det. Men jag kunde inte riktigt släppa tanken på det, och började undersöka hur det skulle se ut med några enkla skisser och animeringar. Det såg lite för coolt ut för att inte bolla idén med ÖFK.

Som vi har hört har du och flera andra ”Falkar” tillsammans med personal från ÖFK lagt ner många timmar inför detta, hur har de senaste veckorna varit?
- Det har varit helt galet och lite sömn. Varje ledig minut har i princip gått åt till att ordna med det här. Till att börja med var vi tvungna att samla in rätt mycket pengar för att genomföra detta, så vi startade en slags teaser-kampanj inför matchen. Stödet blev enormt. På ungefär 1 1/2 vecka så nådde vi målet, tack vare hjälpsamma företag och förvånansvärt många privatpersoner som swishade. Helt otroligt.

- När vi visste att ekonomin var på plats, måste hela showen i princip sekundplaneras med taktslag, ljuseffekter, övergångar, händelser, vilka personer som ska vara var och när. Sedan ska det såklart stämma överens med arenans säkerhet och själva match-eventets nödvändiga förberedelser. Det har varit intensiv kontakt med extremt proffsiga Laserimage (som gjort shower åt Avicii, Axwell, m.fl) för att designa upp showen som vi ville ha den och att reda ut alla tillstånd som laser kräver. Kontakt med flygtorn, polis, räddningstjänsten och kommunen och så vidare.

- Vi anlitade även en DJ för att få till en snygg övergång mellan introt och själva lasershowen.

- ÖFK:s personal har varit helt otroligt hjälpsamma, och det känns verkligen som att vi gjort detta tillsammans. Som vi sagt tidigare, utan samarbetet med ÖFK skulle vi aldrig kunnat genomföra det här.

Hur var de sista timmarna innan läktararrangemanget drog igång, var du nervös?
- Haha, ja… det syntes nog på mig också. Det var en jobbig känsla att inte veta hur det skulle bli eftersom vi aldrig hann repetera allting tillsammans utan bara olika delar var för sig. Och för en människa som jag, som gillar att ha koll på varje detalj, så var det olidligt nervöst. Men med facit i hand, så var det nästan karbonpapper från skiss till verklighet. Helt otroligt.

Reaktionerna på tifot varierade ganska mycket där ena sidan hyllar ert arbete medan andra hade motsatt åsikt och tycker det inte alls passar in på en fotbollsarena. Vad säger du om de skilda reaktionerna som uppkom?
- Tyvärr (jag säger tyvärr), så visste vi om att det skulle bli sådana här typer av reaktioner då vi inte gör ett ”traditionellt tifo”. Så vi försökte förbereda oss för att kunna besvara alla kommentarer som vi visste skulle komma. Men att det skulle bli så här våldsamt och stormigt kunde vi inte förutse. Jag förstår ju att den ”gamla supporterkulturen” inte alls kan relatera till det här. Men vi vill heller inte begränsas av gamla traditioner utan testa vad som går att göra, utmana oss själva och tänja gränser istället. Lite som ÖFK gör, ju. Och då är det tråkigt att bara ha tyger, flaggor och konfetti som ”pensel och duk”. Vi struntar också fullkomligt i om det kallas ”Tifo”, ”Läktararrangemang”, ”Intro” eller ”show”. Om man får använda lasrar och släcka ner en hel fotbollsarena, då får dom kalla det vad dom vill.

- Syftet är ju att tända publiken och laget, vilket vi också gjorde. Vi gjorde detta för ÖFK och våra fans skull. Sedan att C-more valde att sända det i sex minuter var en bonus. Vi hade gjort det oavsett. För oss.

- Det känns iallafall väldigt märkligt att få höra att jag ”dödat fotbollen” med vårt lasertifo. Samtidigt säger andra att dom numer kan tänka sig att gå på fler matcher och kanske till och med börja gå på fotboll. Vi väljer att fortsätta på grund av det senare. För övrigt håller jag med herr Kindberg fullständigt: ”Är det bättre med olagliga fyrverkerier”?

- Det många tyvärr verkar ha missat, var vår hälsning och hyllning till just Hammarby genom att färga hela partier i lasertifot med gröna laserstrålar. Annars var ursprungsidén att bara ha rött.

Daniel och spelarna är imponerade av erat arbete och har via olika medier framfört hyllningar och visat sin tacksamhet. Vad känner du när ni får såna lovord?
- Det är ju det här som är den högsta belöningen. Vi blev väldigt rörda av Daniels och spelarnas beröm. Det får oss att tända på nytt. Det gör allt slit mödan värt. Helt ärligt har vi varit lite svältfödda på respons och feedback från de vi gör allt det här för. Spelarna och Daniel får gärna berömma eller prata med oss mer. Det är lönen vi jobbar för. :)

Först tifot på Norra Stå, sedan en sex minuter lång ljusshow… Vad är nästa steg, hur toppar ni det här?
- Just nu är det väldigt svårt att se hur det går att toppa såhär en dag efter matchen, men omöjligt säger jag nog inte att det är. Jag har nog redan några uppslag som även de kommer att reta gallfeber på fotbollssverige. Mot Gefle har vi redan något klart, men det innehåller tyvärr inga lasrar eller pyroteknik. Det är ett ”gammeltifo” som säkert är godkänt hos övriga så kallade ”Ultras”….

ÖFK på Instagram
240
osdsport.se – Med fokus på ÖFK
osdsport
Affärsnätverket Mälardalen
affarsnatveret
Annonser