Darfur United del 2 – Ett lag bildas

The Making of a team

Gabriel Stauring är en man som tidigt bestämde sig för att inte vara en åskådare när det gäller folkmord. 2005 hörde Gabriel och iAct verksamheten, en grupp av ordinära människor, om Darfur konflikten och de bestämde sig för att göra något åt det. Tillsammans reste de till regionen för att försöka få namn och ansikten på de siffror som kommunicerats, för att försöka hjälpa de som överlevt.

Det var tänkt att det bara skulle bli en resa för iAct, men efter att de träffat flyktingarna hade de blivit deras vänner och fortsatte därför att resa tillbaka till området. Stauring och hans grupp människor, fortsatte åka tillbaka för att bygga och stärka vänskapsbanden mellan de två olika världarna och för att påminna Darfur flyktingarna om att de inte var bortglömda.

Den enorma mängt människor som anlände till Sudan-Tchad gränsen sattes i 12 olika flyktingläger. Livet i lägren var extremt svåra på grund av flera orsaker, men en sak förvånades gruppen av – fotbollen fanns överallt.

“Efter min första resa till lägren 2005, så kunde jag se att det var något väldigt starkt i vade n fotboll kunde göra för humöret och hoppet hos ett barn som genomgått flera hemska trauman”, sade Gabriel. ”Fotbollen gav dem hopp och glädje och värdet i det är ovärderligt. Deras liv är så svåra och sakta men säkert förlorar de om vartannat hoppet på att världen fortfarande kommer ihåg dem. Men via fotbollen kändes det som att de fortfarande hade kontakt med omvärlden och att de inte var bortglömda.”

2011 startade iAct ett lag utav flyktingarna för att tävla i internationella turneringar, detta var begynnelsen av Darfur United. Det var också första gången Moubarak kände hopp sedan han anlänt till lägret som en liten pojke några år tidigare.

Det var absolut inte lätt att bygga ett lag, först och främst var lägren uppdelade likt resten av världen till kring olika lojaliteter. ”Det var problem från första början, redan första mötet klargjorde spelarna att de absolut inte ville bli indelade med de andra spelarna som hade andra lojaliteter/klaner. De ville också att tälten, som de skulle bo i under provspelandet, skulle vara uppdelat efter vilken klan de tillhörde. Det var otroligt viktigt att bryta den barriären för framtida turneringsdeltagande, så vi berättade för dem att det inte var ett alternativ om de ville tillhöra laget. United skulle inte bara vara lagnamnet utan även truppens inställning och värdegrund. De skulle bygga ett riktigt lag som jobbar hårt för varandra, tag hand om varandra på och utanför planen. Om det inte passade någon var de välkomna att lämna laget”, berättade Stauring. Ingen lämnade laget….

Sextio unga män var med i provspelande och utav dem sextio blev tjugo utvalda att träna inför turneringen. Sexton flög till Irak/Kurdistan för att spela i VIVA World Cup, de spelade för deras lag och för deras område med folk som lämnats bakom och glömts bort av västvärlden.

2014 deltog Darfuf i ConIFA World Cup, i Östersund. Laget förlorade varenda match och de förlorade varje match stort. Trots det var spelarna otroligt stolta över att representera Darfur och att de påmint världen om hur deras liv i lägren ser ut. Majoriteten av laget återvände aldrig till Tchad, där livet inte erbjöd något hopp. Utan de valde istället att söka asyl i Sverige och lyckligtvis fick alla stanna.

Dock var det inte ett hellyckligt slut, för dem som inte återvände innebar det en enorm känslomässig smärta av att vara så långt ifrån familj och vänner i ett avlägset konstigt land. Några av spelarna har problem att hantera ensamheten och att vara så långt separerad från sina älskade. Många är dessutom fortfarande arbetslösa och har ont om pengar. Men de försöker lära fort, flera kan redan prata bra svenska och dem har skaffat sig nya vänner och är dessutom involverade i lokala fotbollslag men även i andra sporter, några har till och med prövat på ishockey.

Förra veckan blev Darfur United återförenade för första gången på två år, återförenade med varandra och med iAct gruppen från USA.

Atmosfären har varit fylld av glädje och hopp och vi är otroligt glada över att kunna ge dem en upplevelse i form av flaggbärare under Tifo mot Hammarby.

Av någon anledning tror och hoppas vi att vi inte hört det sista om Darfur United.