ÖFK blir Sveriges första hbtq-certifierade idrottsförening

hbtq_340

- Vi tror på styrka genom mångfald. Hbtq-certifieringen är ett naturligt nästa steg för oss, säger Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.

- Idrottsrörelsen har en roll att spela i en positiv samhällsutveckling där vi står upp för varandra. Jag ser fram emot att arbeta med ÖFK, säger Sofia B Karlsson, RFSL, som kommer att leda certifieringen.

Att genomföra en RFSL:s hbtq-certifiering är ett strukturerat och målmedvetet sätt att förbättra såväl arbetsmiljö som bemötande.

Fokus för RFSL:s hbtq-certifieringen är hbtq-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet, samt vad ett hbtq-kompetent bemötande innebär. Utbildningen berör alla diskrimineringsgrunder och undersöker hur flera olika normer samverkar. Ett historiskt perspektiv ges också över hur lagar och rättigheter förändrats över tid i Sverige.

- Det är sjukt att det ska behövas en utbildning för att vi ska respektera varandra 2016. Men det gör det. Fotbollen är en spegling av samhället och hur många öppet homosexuella manliga spelare finner vi? säger Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.

- I ÖFK vill vi utveckla hela människan, helt enkelt för att vi vet att det gör att vi vinner fler matcher. Ökad kunskap och förståelse ger tolerans och skapar vinnare på och utanför planen, avslutar Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds Fotbollsklubb.

Första delen i certifieringen genomförs 15-18 november i Östersund.

För mer information, vänligen kontakta:

Karin Wahlén
Karin.wahlen@ostersundsfk.se