Säsongsavslutning – dags för Gefle på Jämtkraft Arena

Säsongen har gått fort. På söndag är det dags för den sista omgången och motståndare är Gefle IF.

Gefle är inne på sin 12:e raka säsong i Allsvenskan. De flesta åren har laget befunnit sig i botten av tabellen men ändå alltid lyckats klara sig kvar. I år ser det svårare ut än vanligt. Inför sista omgången ligger Gefle näst sist två poäng efter Helsingborg som ligger på kvalplatsen för att hänga kvar. För Gefles del finns inga andra alternativ än att vinna mot ÖFK samtidigt som Helsingborg förlorar mot Jönköping Södra (spelar Helsingborg oavgjort mot J-Södra så måste Gefle vinna med minst 5 mål mot ÖFK för att gå förbi Helsingborg). Även om det onekligen ser tufft ut för Gefle, med tanke på ÖFKs fantastiskt fina form, så kommer säkerligen Gefle att bjuda på hårt motstånd idag. Gefles form är utmärkt. Obesegrade under de 6 senaste matcherna varav de 2 senaste har varit vinster, Malmö hemma och Kalmar borta.

ÖFK har en gammal historia med Gefle. 1998 vann ÖFK div-2 Norrland och fick kvala mot Tyresö och Gefle. Tyresö klarades av men Gefle blev för svåra. 0 – 2 på Lövstas grusplan och 1 – 1 borta. Det var starten på Gefles vandring uppåt i tabellerna för att 2005 vara tillbaka i Allsvenskan igen. På söndag kan det vara så att historien vänder.

I våras blev det oavgjort mellan ÖFK och Gefle. Trots ett bastant spelövertag för ÖFK fick vi inte hål på Gefles försvar. Sedan dess har Gefle hunnit med att byta tränare. Ut försvann Roger Sandberg och den assisterande tränaren Thomas Andersson fick ta ett steg uppåt. Vårens matcher gav inte många poäng för Gefle och hade man tagit poäng som man gjort nu på slutet av säsongen hade man aldrig varit i den här prekära situationen.

Spelare att titta lite extra på är det finländska lånet (utlånad från Jaro) Simon Skrabb som gjort 7 mål. Med det så leder han den interna skytteligan tillsammans med Johan Bertilsson som också gjort 7 mål och dessutom passat fram till 9 mål.

Gefle är ett väldigt hårt arbetande lag med en tydlig spelidé som bygger på ett 4-4-2 spel med en stark defensiv med ett stort tålamod och snabba omställningar gärna genom spel ut på kanterna och inlägg in i boxen.

ÖFKs form mot slutet har varit fantastisk och med er hjälp ska vi fortsätta på den inslagna vägen även på söndag och ta tre po. Tre po som ger oss fina minnen att leva på inför Allsvenskan 2017!