banner_halmstad

ÖFK har fått en UEFA klubblicens

ofk_nyhetsbild340

För att få spela tävlingsmatcher ute i Europa måste ÖFK ansöka om en UEFA klubblicens. En komplicerad ansökan där UEFA tillsammans med Svenska Fotbollförbundet gör en genomgripande undersökning på klubben utifrån UEFAs kriterier inom områdena Sport, Anläggning, Personal och Administration samt Juridik och Finans. I onsdags blev det klart att ÖFK uppfyller alla kriterier och har fått sin första UEFA klubblicens.

Martin Johansson och Lasse Landin är de två som jobbat hårdast med UEFA klubblicensen och vi frågar Lasse om hur arbetet gått till.

• Vi har hållit på under ett par månader med att dokumentera vårt arbete inom de olika områdena som UEFA har satt upp kriterier för, svarar Lasse. Mitt område har fram för allt rört sport, anläggning samt personal och organisation. Det riktigt stora och svåra arbetet har dock Martin gjort. Den ekonomiska redovisningen har varit mycket omfattande och tagit mycket tid. Samtidigt är det skönt att se att vi har ordning på alla papper och att vår ekonomi är i balans.

• Har ni behövt extern hjälp i arbetet?

• I vissa frågor har vi tagit hjälp av från advokatbyrån MAQS. Hon är en av Sveriges bästa på idrottsjuridik.

• Varför behöver ÖFK en UEFA klubblicens?

• Klubblicensen är ett måste för alla klubbar som ska spela tävlingsmatcher ute i Europa. Vi såg att det fanns en möjlighet att få spela i Europa i år och segern i Svenska cupen gjorde det möjligt. Man kan väl säga att vi var förutseende. Det kändes väldigt bra och roligt att vi nu är klara med den här biten, avslutar Lasse.

Fotnot:

I UEFA-licensen ingår fem olika kriterieområden, vart och ett innehållande flera villkor som måste vara uppfyllda för att en klubb ska beviljas licens och därmed vara behörig att anmäla sig till UEFA:s klubbtävlingar. Ca: 650 klubbar i de högsta ligorna i UEFA:s 55 medlemsförbund genomgår årligen en UEFA-klubblicensprövning. UEFA har delegerat till nationsförbunden att licenspröva sin klubbar.

Klubbarna måste visa att de uppfyller villkoren inom följande områden:

• Sport – God kvalitet på ungdomsverksamheten och den egna talang- utvecklingen, medicinsk uppföljning av senior- och ungdomsspelare, genomgång med domare inför säsongen och att arbeta mot diskriminering;
  • Anläggning – tillgång till UEFA-godkända och välutrustade arenor för såväl matcher som träning;
  • Personal och Administration – god organisation i klubbarna med kvalificerad personal inom ekonomi, media, säkerhet liksom välutbildade tränare för A-lagen och ungdomslagen;
  • Juridik – att efterleva FIFA:s, UEFA:s och SvFF olika regelverk t ex. genom att inte delta i annan tävlingsverksamhet än sådan som arrangeras av dessa organisationer samt att lämna uppgifter om stagdar, firmatecknare m.m..
  • Finans – reviderad årsredovisning med definierat minimikrav på informationsinnehåll, inga förfallna skulder till andra klubbar avseende spelarövergångar eller till skattemyndighet och anställda samt att det egna kapitalet måste vara positivt eller noll.