Kommunen bygger om – nu får du se Europa League

arena

Här kommer dagens roligaste nyhet till alla ÖFK-fans.

Alla matcher i Europa League-kvalet kommer att avgöras på Jämtkraft Arena!

Östersunds kommun bygger om sin arena för att kunna bjuda jämtarna på Europa League-fotboll i Östersund. ÖFK kommer att ta halva kostnaden genom förhöjda matchhyror.

Arenaområdet ska asfalteras, konstgräsplanen breddas (från 65 till 68 meter) och det ska byggas en ny sittplatsläktare på den norra kortsidan för 2000 platser. På den södra ståplatsläktaren ska 1000 stolar skruvas fast. Kravet för att få spela i Europa League från och med den tredje kvalomgången är 8000 sittplatser.

Sedan tillkommer en mängd ytterligare punkter med bland annat säkerhet och media.

– Tillsammans med Östersund kommun har vi funnit en bra lösning av utvecklingen av Jämtkraft Arena. Med gemensamma krafter får vi arenan klassad till kategori 4 och det innebär att vi även kan spela Europa Leauges gruppspel som pågår från september till december, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Tiden är förstås knapp om man ska hinna med att ställa ordning arenan till 13 juli då det kan bli hemmamatch i Europa League-kvalet.

– Det är förstås otroligt kort om tid. Det finns många parametrar som kan störa. Bland annat leveranstider. Men både kommunen och vi i Östersunds FK kommer att göra det yttersta för att lyckas även om vi inte kan styra över yttre faktorer. Jag är otroligt glad över de samtal som vi haft och som har lett fram till det här beslutet. Framför allt vill jag honorera Örjan Järvedal (chef för Teknisk Förvaltning) samt Unto Järvirova (ekonomidirektör på kommunen), säger Daniel Kindberg.

Den totala kostnaden för investeringarna förväntas bli 20-25 miljoner kronor. Arenaägaren Östersunds kommun (Sport- och Eventarena AB) står för kostnaden när det gäller konstgräs och asfaltering.

Den nya läktaren finansieras genom förhöjda hyresavgifter för ÖFK:s matcher.

– Jag kan förstå att vårt beslut om att uppgradera arenan kan sticka i ögonen på en del människor med tanke på de besparingar vi samtidigt ska genomföra i kommunen. Men det känns ändå som rätt beslut sett till kommande planerade investeringar på arenan, plus att ÖFK också går in med så stor del, säger kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Östersunds FK går in i den andra kvalomgången i Europa League med speldatum är 13:e och 20 juli. Vilken av dessa matcher som spelas på hemmaplan får vi reda på 19 juni då andra omgången lottas i schweiziska Nyon.