bkhacken

ÖFK utvecklar sin akademi med ett U-19 lag

Mats P om U19

Östersunds FK:s ungdomsakademi satsar på ett U19-lag.

– Dels så minskar vi det glapp som vi har idag upp till vårt a-lag vilket kommer ge spelarna mycket bättre chans att nå dit. Vi ger oss också själva chansen att fullfölja den utbildning vi skapat för spelarna, som vi anser krävs från vårt håll för att spelarna ska nå sin dröm som fotbollsspelare, säger Mats Pettersson som är ansvarig för ÖFK:s ungdomsakademi.

Under en längre har akademin arbetat för att utveckla verksamheten inom flera plan. Dels har fokus legat på att hantera det geografiska läge som ganska starkt påverkar vår fotbollsmiljö i Jämtland på olika sätt.

– Ett annat område vi velat stärka är vår kompetens inom akademin för att utveckla utbildningsmiljön i föreningen och på sikt även kunna hjälpa till att utveckla hela fotbollsutbildningsmiljön i Jämtland. Det sista stora fokuset vi haft är att vi som förening ta det ansvar över spelarnas helhet, säger Mats Pettersson.

Nu drar man alltså igång en utbildningsgrupp för U19-spelare.

– Rekrytering av ledare har pågått under en lång tid och om inget oförutsett händer kommer hela ledarteamet kunna presenteras inom kort. Detta har varit det absolut viktigaste arbetet för oss, för att spelare ska få den professionella miljö vi anser behövs. Teamet kommer bestå av en huvudtränare, två assisterande tränare, en fitnesscoach samt en målvaktstränare. Till detta kommer anhöriga hjälpa till kring arrangemang, berättar Mats Pettersson.

I dagsläget finns det 14 spelare från ÖFK:s verksamhet som är redo för U19. Dessutom har flera spelare visat intresse för ett U19-lag i ÖFK:s regi.

– Vad gäller spelartrupp vet vi att detta är en ålder då spelare gör olika karriärsval. Det vanligaste i Jämtland historiskt har varit att tidigt sikta på att slå sig in i seniorverksamheter. Med en U19-verksamhet skapas en alternativ miljö för spelare som kanske vill göra ett annat val. Akademi har ingen aktiv rekrytering av spelare utan den spelare som är intresserad tar kontakt med oss för att se över en helhetsbild. Storlek på trupp är inte satt, säger Mats Pettersson.

Till nästa år kommer denna utvecklingsgrupp delta i Ligacupen för 19-åringar samt U19 Division 1 i Svenska Fotbollsförbundets regi. Utöver detta kommer vi även att åka iväg på träningsläger och delta i cuper. Parallellt jobbar man även med att starta ett värdegrundsprojekt för spelarna under kommande år. Året kommer innebära runt 35-40 st rena tävlingsmatcher samt träningsmatcher och eventuellt cuper.

Den nya gruppen kommer starta upp sin träning i början av oktober och redan i november startar ligacupen.

Under närmsta tiden kommer mer info komma ut på hemsidan om spelare och tränare.