Historia

Den 31 oktober 1996 bildades formellt Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, Östersund, som resultatet av ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF (ÖTFF). För att möjliggöra bildandet av ÖFK så upphörde ÖTFF som förening. 1997 gick även Frösö IF med som fullvärdig medlem i ÖFK-konceptet och har två styrelsemedlemmar i ÖFK. År 2000 invaldes även Fältjägarnas IF i gemenskapen.

2006 upphörde avtalen med samarbetsföreningarna och därefter finns inte några bindningar av formell art mellan ÖFK och de s.k. medlemsföreningarna.

ÖFK:s målsättning är att vara en del av den absoluta toppen av svensk elitfotboll och att spela europeiska tävlingsmatcher i Östersund..

Tillkomst

Östersunds FK tillkom i oktober 1996 som en följd av att de historiskt sett lokalt dominerande fotbollsklubbarna i Östersund (Ope IF och IFK Östersund) valde att genomföra en gemensam satsning mot spel på elitnivå. På grund av de båda föreningarnas anor och rivalitet beslutades det att division 4-klubben Östersund/Torvalla FF (ÖTFF) skulle avvecklas för att tillåta en fortlevnad av både Ope och IFK parallellt med den nya klubben ÖFK. 1997 anslöt sig även Frösö IF till samarbetet och år 2000 tillkom Fältjägarnas IF.

1990-talet

Under föreningens första år spelade ÖFK division 2-fotboll på anrika Hofvallen i norra delen av staden. Säsongen 1997, ÖFK:s första år i seriespel, blev något av ett antiklimax – inte minst med tanke på den kraftsamling inom Jämtlandsfotbollen som ÖFK utgjorde – då man placerade sig som ett mittenlag i Norrlandstvåan efter en rad svaga insatser.

Åren därefter gick det dock bättre för ÖFK som nådde kvalspel för uppflyttning både 1998 och 1999. I kvalet till division 1 norra (dåvarande andradivisionen i landet) 1998 slog ÖFK ut Tyresö FF efter en stark prestation på bortaplan (2-1-seger efter 1-1 hemma) innan Gefle IF blev för svårt (förlust i hemmamatchen med 2-0 följdes av 1-1 på bortaplan). Säsongen därefter vann ÖFK, under ledning av Sören Åkeby, Division 2 Norrland och fick därför kvala till premiärupplagan av den nybildade Superettan. I ett gruppspel mot Café Opera och Väsby åkte ÖFK på tre raka förluster (0-1 hemma och 2-3 borta mot Café Opera och 0-3 borta mot Väsby) innan den avslutande matchen mot Väsby ställdes in eftersom Café Opera redan vunnit gruppen och kvalificerat sig till Superettan.

2000-2005

Säsongerna 2000 till 2004 nådde ÖFK konstant placeringar på den övre halvan av tabellen i Norrlandstvåan, dock utan att vara riktigt nära att åter få möjlighet att kvalspela sig uppåt i seriesystemet. Närmast var man 2003, med Hans Eskilsson som tränare, då man trots 15 segrar endast nådde en andraplats i serien, fyra poäng efter Friska Viljor FC. Samma år spelade ÖFK sina hittills enda Jämtlandsderbyn i seriespel, då man mötte IFK Östersund i två matcher som båda slutade 1-1. Säsongen 2005 placerade sig ÖFK som ett av de fyra främsta lagen i tabellen. Då Svenska Fotbollförbundet beslutat om en serieomläggning innebar placeringen att man kvalificerade sig för 2006 års nybildade serie Division 1 Norra.

Division 1-spel

Under ett antal säsonger därefter blev lindansande i division ett-tabellens nedre delar något av ett signum för ÖFK. Från debuten 2006 och fyra säsonger framåt radade laget upp tabellplaceringarna 11-11-10-11 och lyckades endast vid ett av dessa tillfällen att säkra kontraktet tidigare än i den sista serieomgången för året. Något av ett klimax under dessa år uppnåddes den 25 oktober 2009 när ÖFK, då coachat av den Premier League-meriterade skotten Lee Makel, slog Carlstad United med 3-0 inför en storpublik på 3 129 åskådare hemma på Jämtkraft Arena. Efter att ha haft sju poäng upp till säker mark med tre omgångar kvar av serien lyckades laget tack vare segern än en gång hålla sig kvar i division 1.

Inför den sista omgången 2010 såg förutsättningarna ut ungefär som de gjort de föregående åren: med en seger skulle ÖFK än en gång förnya sitt kontrakt. Lagets placering ovanför nedflyttningsstrecket försvann dock då man förlorade mot Vasalund samtidigt som bottenkonkurrenterna Forward och Boden vann sina matcher. Resultaten gjorde att ÖFK tvingades spela division 2-fotboll säsongen 2011.

Nystart – från tvåan till Allsvenskan

Sejouren i tvåan blev dock kortvarig då laget, med Graham Potter som tränare, vann serien i överlägsen stil. Engelsmannen Brian Wake utmärkte sig samtidigt genom att under säsongen göra flest mål av samtliga spelare i de svenska förbundsserierna. 2012 blev ÖFK därmed återigen ett division ett-lag. Med en omfattande satsning på utländska spelare placerade sig laget snabbt på den övre halvan av tabellen. Bland spelare från Storbritannien, Spanien, Sydkorea, Mexiko och Ghana utmärkte sig David Accam som under sommaren 2012 värvades av Helsingborgs IF. I och med försäljningen blev Accam den dittills dyraste division ett-spelaren genom tiderna. I den sista och direkt avgörande matchen för säsongen vann ÖFK med 0-1 på Studenternas IP mot IK Sirius FK som inför matchen ledde serien. Därmed kvalificerade föreningen sig för första gången för spel i den näst högsta svenska fotbollsligan Superettan. ÖFK gick därmed från division 2 till Superettan på bara två säsonger. Samtidigt blev ÖFK första jämtländska förening på 20 år (Ope IF 1993) att nå spel på en så hög nivå i det svenska seriesystemet.

Superettan

Under föreningens första säsong i Superettan imponerade ÖFK på många betraktare med sitt offensiva och positiva spel. Efter en stark inledning på säsongen, där laget bland annat besegrade Jönköpings Södra med 5-0 på hemmaplan, samt en bra avslutning, där ÖFK exempelvis vann mot de båda ex-allsvenska lagen GAIS och GIF Sundsvall, säkrade laget kontraktet med god marginal och slutade på en tiondeplats i tabellen. ÖFK förlorade endast tre matcher på hemmaplan under året och tog dessutom poäng mot samtliga lag i serien med undantag av Degerfors IF. ÖFK slutade samtidigt på en fjärdeplats i publikligan med ett snitt på över 3 300 åskådare per match.

Den andra säsongen i Superettan slutade ÖFK på en femteplats i tabellen, föreningens bästa resultat någonsin. Laget spelade under våren nio raka matcher utan förlust och var länge med i kampen om de allsvenska platserna. En svag inledning, där laget endast tog en poäng på de fyra första omgångarna, samt en lika svag säsongsavslutning, med två poäng på de sista fem matcherna, gjorde dock att ÖFK inte kunde slå sig in bland seriens topptrio. Inför säsongen värvade ÖFK Modou Barrow från Varberg. Barrow gjorde succé i klubben och rankades under sommaren 2014 som Superettans bästa spelare av Sportbladet. I augusti såldes Barrow i en mångmiljonaffär till Premier League-laget Swansea City. Barrows avskedsmatch, mot Sirius, lockade drygt 5 600 åskådare till Jämtkraft Arena.

Tisdagen den 27 oktober 2015 tog man sig för första gången upp till Allsvenskan. 1-1 mot Syrianska FC räckte till att fastställa avancemanget, med en omgång kvar. ÖFK slutade på en andraplats, en poäng bakom Jönköping Södra. Laget hade under året överlägset bäst publiksnitt på 3857 personer.

ÅRSMÖTE Östersunds FK

Årsmöte Östersunds FK

Datum: Måndag 5 mars

Tid: Kl 18:30

Plats: Loungen Jämtkraft Arena

Välkomna
ÅRSMÖTE ÖFK-Ungdom

Årsmöte ÖFK-Ungdom

Datum: Måndag 5 mars

Tid: Direkt efter ÖFKs årsmöte

Plats: Loungen Jämtkraft Arena

Välkomna
ÖFK på Instagram
240
osdsport.se – Med fokus på ÖFK
osdsport
Affärsnätverket Mälardalen
affarsnatveret
Annonser
Our Sponsors
osdsport
Our Sponsors
adidas
Svenska Spel
svenskaspel
Our Sponsors
ostersundshem
Our Sponsors
snohjarta
Our Sponsors
jamtkraft
Our Sponsors
icasupermarket1
Our Sponsors
intersport
Our Sponsors
berners
XL BYGG
XL-Bygg
Our Sponsors
polarissverige.com
Our Sponsors
dios.se
Our Sponsors
byggtjansten
Our Sponsors
lansforskringar
Our Sponsors
kornboden
Our Sponsors
bilbolaget
Our Sponsors
nordlock
Gravyrbutiken
gravyrbutiken_start
Our Sponsors
140