Den 31 oktober 1996 bildades formellt Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK, Östersund, som resultatet av ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF (ÖTFF). För att möjliggöra bildandet av ÖFK så upphörde ÖTFF som förening. 1997 gick även Frösö IF med som fullvärdig medlem i ÖFK-konceptet och har två styrelsemedlemmar i ÖFK. År 2000 invaldes även Fältjägarnas IF i gemenskapen.

2006 upphörde avtalen med samarbetsföreningarna och därefter finns inte några bindningar av formell art mellan ÖFK och de s.k. medlemsföreningarna.

ÖFK:s målsättning är att vara en del av den absoluta toppen av svensk elitfotboll och att spela europeiska tävlingsmatcher i Östersund..

Tillkomst

Östersunds FK tillkom i oktober 1996 som en följd av att de historiskt sett lokalt dominerande fotbollsklubbarna i Östersund (Ope IF och IFK Östersund) valde att genomföra en gemensam satsning mot spel på elitnivå. På grund av de båda föreningarnas anor och rivalitet beslutades det att division 4-klubben Östersund/Torvalla FF (ÖTFF) skulle avvecklas för att tillåta en fortlevnad av både Ope och IFK parallellt med den nya klubben ÖFK. 1997 anslöt sig även Frösö IF till samarbetet och år 2000 tillkom Fältjägarnas IF.

1990-talet

Under föreningens första år spelade ÖFK division 2-fotboll på anrika Hofvallen i norra delen av staden. Säsongen 1997, ÖFK:s första år i seriespel, blev något av ett antiklimax – inte minst med tanke på den kraftsamling inom Jämtlandsfotbollen som ÖFK utgjorde – då man placerade sig som ett mittenlag i Norrlandstvåan efter en rad svaga insatser.

Åren därefter gick det dock bättre för ÖFK som nådde kvalspel för uppflyttning både 1998 och 1999. I kvalet till division 1 norra (dåvarande andradivisionen i landet) 1998 slog ÖFK ut Tyresö FF efter en stark prestation på bortaplan (2-1-seger efter 1-1 hemma) innan Gefle IF blev för svårt (förlust i hemmamatchen med 2-0 följdes av 1-1 på bortaplan). Säsongen därefter vann ÖFK, under ledning av Sören Åkeby, Division 2 Norrland och fick därför kvala till premiärupplagan av den nybildade Superettan. I ett gruppspel mot Café Opera och Väsby åkte ÖFK på tre raka förluster (0-1 hemma och 2-3 borta mot Café Opera och 0-3 borta mot Väsby) innan den avslutande matchen mot Väsby ställdes in eftersom Café Opera redan vunnit gruppen och kvalificerat sig till Superettan.

2000-2005

Säsongerna 2000 till 2004 nådde ÖFK konstant placeringar på den övre halvan av tabellen i Norrlandstvåan, dock utan att vara riktigt nära att åter få möjlighet att kvalspela sig uppåt i seriesystemet. Närmast var man 2003, med Hans Eskilsson som tränare, då man trots 15 segrar endast nådde en andraplats i serien, fyra poäng efter Friska Viljor FC. Samma år spelade ÖFK sina hittills enda Jämtlandsderbyn i seriespel, då man mötte IFK Östersund i två matcher som båda slutade 1-1. Säsongen 2005 placerade sig ÖFK som ett av de fyra främsta lagen i tabellen. Då Svenska Fotbollförbundet beslutat om en serieomläggning innebar placeringen att man kvalificerade sig för 2006 års nybildade serie Division 1 Norra.

Division 1-spel

Under ett antal säsonger därefter blev lindansande i division ett-tabellens nedre delar något av ett signum för ÖFK. Från debuten 2006 och fyra säsonger framåt radade laget upp tabellplaceringarna 11-11-10-11 och lyckades endast vid ett av dessa tillfällen att säkra kontraktet tidigare än i den sista serieomgången för året. Något av ett klimax under dessa år uppnåddes den 25 oktober 2009 när ÖFK, då coachat av den Premier League-meriterade skotten Lee Makel, slog Carlstad United med 3-0 inför en storpublik på 3 129 åskådare hemma på Jämtkraft Arena. Efter att ha haft sju poäng upp till säker mark med tre omgångar kvar av serien lyckades laget tack vare segern än en gång hålla sig kvar i division 1.

Inför den sista omgången 2010 såg förutsättningarna ut ungefär som de gjort de föregående åren: med en seger skulle ÖFK än en gång förnya sitt kontrakt. Lagets placering ovanför nedflyttningsstrecket försvann dock då man förlorade mot Vasalund samtidigt som bottenkonkurrenterna Forward och Boden vann sina matcher. Resultaten gjorde att ÖFK tvingades spela division 2-fotboll säsongen 2011.

Nystart – från tvåan till Allsvenskan

Sejouren i tvåan blev dock kortvarig då laget, med Graham Potter som tränare, vann serien i överlägsen stil. Engelsmannen Brian Wake utmärkte sig samtidigt genom att under säsongen göra flest mål av samtliga spelare i de svenska förbundsserierna. 2012 blev ÖFK därmed återigen ett division ett-lag. Med en omfattande satsning på utländska spelare placerade sig laget snabbt på den övre halvan av tabellen. Bland spelare från Storbritannien, Spanien, Sydkorea, Mexiko och Ghana utmärkte sig David Accam som under sommaren 2012 värvades av Helsingborgs IF. I och med försäljningen blev Accam den dittills dyraste division ett-spelaren genom tiderna. I den sista och direkt avgörande matchen för säsongen vann ÖFK med 0-1 på Studenternas IP mot IK Sirius FK som inför matchen ledde serien. Därmed kvalificerade föreningen sig för första gången för spel i den näst högsta svenska fotbollsligan Superettan. ÖFK gick därmed från division 2 till Superettan på bara två säsonger. Samtidigt blev ÖFK första jämtländska förening på 20 år (Ope IF 1993) att nå spel på en så hög nivå i det svenska seriesystemet.

Superettan

Under föreningens första säsong i Superettan imponerade ÖFK på många betraktare med sitt offensiva och positiva spel. Efter en stark inledning på säsongen, där laget bland annat besegrade Jönköpings Södra med 5-0 på hemmaplan, samt en bra avslutning, där ÖFK exempelvis vann mot de båda ex-allsvenska lagen GAIS och GIF Sundsvall, säkrade laget kontraktet med god marginal och slutade på en tiondeplats i tabellen. ÖFK förlorade endast tre matcher på hemmaplan under året och tog dessutom poäng mot samtliga lag i serien med undantag av Degerfors IF. ÖFK slutade samtidigt på en fjärdeplats i publikligan med ett snitt på över 3 300 åskådare per match.

Den andra säsongen i Superettan slutade ÖFK på en femteplats i tabellen, föreningens bästa resultat någonsin. Laget spelade under våren nio raka matcher utan förlust och var länge med i kampen om de allsvenska platserna. En svag inledning, där laget endast tog en poäng på de fyra första omgångarna, samt en lika svag säsongsavslutning, med två poäng på de sista fem matcherna, gjorde dock att ÖFK inte kunde slå sig in bland seriens topptrio. Inför säsongen värvade ÖFK Modou Barrow från Varberg. Barrow gjorde succé i klubben och rankades under sommaren 2014 som Superettans bästa spelare av Sportbladet. I augusti såldes Barrow i en mångmiljonaffär till Premier League-laget Swansea City. Barrows avskedsmatch, mot Sirius, lockade drygt 5 600 åskådare till Jämtkraft Arena.

Tisdagen den 27 oktober 2015 tog man sig för första gången upp till Allsvenskan. 1-1 mot Syrianska FC räckte till att fastställa avancemanget, med en omgång kvar. ÖFK slutade på en andraplats, en poäng bakom Jönköping Södra. Laget hade under året överlägset bäst publiksnitt på 3857 personer.

Första året i Allsvenskan

Den 4:e april 2016 spelade ÖFK sin första match någonsin i Allsvenskan. I premiären, mot Hammarby IF på Tele2 Arena, tog ÖFK också sin första poäng i Sveriges högsta liga. Matchen slutade 1-1 efter att Saman Ghoddos gjort ÖFK:s mål. Sättet ÖFK spelade på, med bollinnehav och kreativitet som ledord, tog fotbollsverige med storm.

Första segern kom i omgång tre, borta mot Falkernbergs FF, där ÖFK vann med 2-1 efter mål av Emir Smajic och Andrew Stadler.

ÖFK slutade på åttonde plats under sitt första år i Allsvenskan.

Titeln som tog ÖFK till europa-spel

2017 kom att bli fantastiskt fotbollsår för Östersunds Fotbollsklubb.

Efter gruppsegrar mot Hammarby IF, Varbergs BoIS och Nyköping BiS tog ÖFK sig till kvartsfinal i Svenska Cupen. Där besegrades Trelleborgs FF med 4-1 och avancerade till semi. Efter en tuff bortamatch mot BK Häcken stod ÖFK till slut som segrare efter att Saman Ghoddos fastställt resultatet 3-1 i matchens slutskede.

I finalen, som kom att spelas på Jämtkraft Arena efter lottning, väntade IFK Norrköping. ÖFK skulle få chansen att spela hem sin första titel någonsin inför sin hemmapublik.

8369 personer, nuvarande publikrekod på Jämtkraft Arena, fick se ÖFK skriva historia genom vinna Svenska Cupen 2017.  Samuel Mensiro, Hosam Aiesh, Alhaji Gero och Saman Ghoddos gjorde ÖFK:s mål i 4-1-segern, vilken skulle innebära att ÖFK för första fick chansen att tävla om en plats i UEFA Europa League.

Kval till Europa Leauge

ÖFK gick in i kvalomgång två där lottning avgjorde vilka som skulle bli ÖFK:s första motståndare i vägen mot gruppspel. Lotten föll på Galatasaray från turkiska högstaligan - ett av de absolut mest meriterade laget som ÖFK kunde ställas mot.

Första matchen spelades på Jämtkraft Arena där ÖFK vann efter mål av Saman Ghoddos och Jamie Hopcutt. 

I returen, på ett kokande Türk Telekom Arena i Istanbul, tog ÖFK efter drya timmens spel ledningen efter att Brwa Nouri gjort mål från straffpunkten. Galatasaray kvitterade bara nio minuter senare men kom aldrig närmare än så och ÖFK avancerade till nästa omgång med totalt 3-1. På skidstadion i Östersund såg över 8000 åskådare matchen på en storbildsskärm. 

I nästa omgång väntade FC Fola Esch från Luxemburg. Precis som mot Galatasaray fick ÖFK inleda på hemmaplan. Efter en tät match kunde ÖFK vinna med 1-0 efter mål av Fouad Bachirou.

Returmatchen i Luxemburg började nervöst och Fola Esch kunde ta ledningen innan Gabriel Somi och Tom Pettersson kunde kvittera och ge ÖFK ledningen med 2-1. ÖFK vidare till nästa omgång med 3-1.

Matcher både i allsvenskan, kvalet till Europa League och gruppspel i Europa League slet hårt på spelare och ledare vilket märktes i början av höstsäsongen men från den 20 augusti till den  20 september vann laget fem matcher i rad med noll insläppta mål (inklusive två Europa League-matcher) och det blev till sist en femte plats i allsvenskan. Den mest minnesvärda matchen i allsvenskan var säkerligen segern med 2-1 i hemma mot Djurgåden där ÖFK ställde upp med 9 nya spelare jämfört med kvalet mot Galatasaray dagarna innan.

I den avgörande omgången inför gruppspelet i Europa League lottades ÖFK mot mot grekiska PAOK Thessaloniki. ÖFK fick börja borta mot PAOK. Det hade varit värmebölja i Grekland och när domaren blåste för matchstart var det drygt 30 grader varmt. På en tungsprungen sandig plan hade ÖFK det svårt och trots att ÖFK tog ledningen, målskytt Brwa Nouri, kunde PAOK vinna matchen med 3-1. 

Returen på Jämtkraft Arena blev oerhört spännande. ÖFK behövde vinna med 2-0 och efter två mål av Saman Ghoddos och en otrolig räddning av Aly Keita på övertid lyckas ÖFK vinna med 2-0. Slutresultatet blev 3-3 och ÖFK vidare på fler mål på bortaplan.

ÖFK vidare till gruppspelet där ÖFK lottades mot Athletic Bilbao (Spanien), Hertha Berlin (Tyskland) och Zorya Luhansk (Ukraina). 

14 september. Först ut var bortamötet mot Zorya Luhansk. Eftersom de östra delarna av Ukraina där Zorya Luhansk har sin hemvisst var krigsdrabbat fick matchen spelas i Lviv. Inför nästan tomma läktare kunde ÖFK vinnamed 2-0 efter mål av Saman Ghoddos och Alhaji Gero.

28 september: Match nummer två spelades emot Hertha Berlin på Jämtkraft Arena. ÖFK vinner med 1-0 efter en kyligt slagen straffspark av Brwa Nouri. 

19 oktober: Athletic Bilbao var favoriter till gruppsegern och blev nästa motståndare. På Jämtkraft Arena spelar ÖFK kanske sin bästa match och skapar massor av chanser. Bilbao tar ledningen men ÖFK kan både kvittera och ta ledningen med 2-1, Alhaji Gero och Curtis Edwards, innan Bilbao kan kvittera till 2-2. 

2 november: Returen mot Athletic Bilbao i Spanien blev en tuff uppgift. Trots en mycket bra insats kom den första förlusten i gruppspelet. Athletic Bilbao vann med med 1-0.

23 november: Hemmamatchen mot Zurya Luhansk blev den enklaste matchen för ÖFK. Ett självmål av Zorya Luhansk och mål av Saman Ghoddos gav 2-0. Ett resultat som tog ÖFK vidare till slutspelet i Europa League.

7 december: Den sista gruppspelsmatchen spelades Berlins gamla Olympiastadion mot Hertha Berlin. Matchen slutar 1-1. ÖFKs mål av Sotirios Papagiannopoulos. Det oavgjorda resultatet gav en andraplats i gruppen och ÖFK gick vidare till slutspelet i Europa League. 

ÖFKs prestation gav eko inte bara i Sverige utan även runt om i Europa och världen. Tv-bolag och tidningar från när och fjärran gjorde reportage om den lilla fotbollsklubben som klarat av att vinna mot stora kända europeiska lag. Äventyret fick en fortsättning och ÖFK lottades mot det engelska storlaget Arsenal i sextondelsfinalen. 

2018

Den första matchen i sextondelsfinalen spelades redan 15 februari på ett vintrigt Jämtkraft Arena. Den största och viktigaste match som spelats i Östersund. Brittisk och svensk media stog i kö för att göra reportage. Att ÖFK inte var uppe i matchform och att Arsenal befann sig mitt i sin tävlingssäsong märktes och trots att ÖFK gjorde en bra match kunde Arsenal vinna med 3-0. 

En vecka senare var det dags för returmatch på Emirates stadium i London. 5000 ÖFK-supportrar var på plats och fick uppleva en fantastisk match. ÖFK tar ledningen med 2-0, mål av Hosam Aiesh och Ken Sema, och har bud på ett tredje mål innan Arsenal kan reducera till 2-1. Arsenal vidare till nästa omgång med sammanlagt 4-2. Trots att Europa League äventyret var över gav ÖFKs prestation eko runt om i fotbollsvärlden. En prestation som går till historien som en av bästa internationella framgångar som ett svenskt klubblag åstadkommit.

Säsongen 2018 blev en turbulent säsong med höga toppar och djupa dalar. I Svenska cupen 2018 fortsatte ÖFK att imponera och släppte inte in ett enda mål innan det tog stopp i semifinalen där ÖFK förlorade på hemmaplan mot Malmö FF med 0-1.

Den allsvenska säsongen 2018 började dåligt. Endast 8 po efter 8 omgångar. Dessutom anhölls klubbens styrelseordförande Daniel Kindberg i mitten av april misstänkt för ekonomisk brottslighet. Något som han sedan blev friad från. Under sommaren 2018 lämnade ÖFKs tränare Graham Potter klubben efter sju och ett halvt år och skrev på för walesiska Swansea. Med Potter försvann även stora delar av ledarteamet runt laget och flera av de tongivande spelarna blev värvade till andra klubbar. 

Den nye tränaren Ian Burchnall fick börja höstsäsongen med ett till stora delar nytt lag. Efter den tröga starten under våren kunde ÖFK  klättra uppåt i tabellen och slutade till sist på en sjätte plats i allsvenskan.

2019

Den stora spelaromsättningen under 2018 fortsatte under försäsongen av 2019. Tio nya spelare klev in i truppen. Att laget inte var samspelt märktes under Svenska cupens gruppspel. Förlust borta mot div-1 laget Karlstad BK den 23 februari gjorde att cupäventyret tog slut.

Den allsvenska säsongen började bra med 8 poäng på de första 5 omgångarna men formen höll inte i sig. Långsamt tappade ÖFK placeringar i tabellen och slutade till sist på en 12:e plats endast två poäng över negativ kvalplats. 

Den ekonomiska baksmällan efter Europa League gjorde sig påmind under året och till råga på allt så dömde FIFA i augusti 2019 att ÖFK skulle bli avstängd från de två påföljande transferfönstren p.g.a. oegentligheter i samband med spelaren Saman Ghoddos flytt till Amiens SC 2018.

2020

ÖFKs ekonomi var satt under hård press och i mars 2020 genomfördes väldigt stora besparingsåtgärder. Samtidigt bröt Coronaepidemin ut vilken gjorde att ekonomin blev ännu hårdare prövad. Den allsvenska premiären blev två månader framskjuten och matcherna fick spelas utan publik. ÖFKs trupp hade den lägsta medelåldern i allsvenskan och laget hade svårt att plocka poäng. Efter endast fyra poäng på sex första omgångarna fick tränaren Ian Burchnall avgå. Som ny tränare kom istället Amir Azrafshan. Trots att ÖFK under hela säsongen befann sig kring bottenstrecken lyckades Amir leda laget till en trettonde plats. En prestation som gav hopp inför nästa säsong.

2021

De ekonomiska problemen för föreningen fortsatte under 2021 och flera tongivande spelare försvann samtidigt som ÖFK inte fick värva några nya spelare. Med ett orutinerat lag började dock laget säsongen bra och efter fyra omgångar var ÖFK fortfarande obesegrade. Verkligheten kom dock snart ikapp laget. Under resten av säsongen vann ÖFK bara två matcher. Det hjälpte inte att tränaren Amir Azrafshan fick gå i början av september och rutinerade norrmannen Per Joar Hansen kom in som tränare. Laget slutade sist med endast 14 poäng och degraderades till superettan 2022. Sex raka allvenska säsonger var över och nu gällde det att ta nya tag.

2022

Inför säsongen i superettan 2022 hade återigen väldigt många spelare försvunnit. Endast 10 spelare från fjolårets allsvenska trupp fanns kvar och från Europa League äventyret endast målvakten Aly Keita och Sam Mensiro och Ludvig Fritzson kvar. Nye  tränaren Magnus Powell och sportchefen Stefan Lundin fick ett tufft jobb med att bygga nytt. Ett arbete som skulle ske med mycket knappa resurser. Poängskörden under de första nio omgångarna var blygsamma 6 poäng och ÖFK låg ohjälpligt sist i tabellen. Powells och Lundins hårda arbete började dock ge resultat. Det unga orutinerade laget fick under sommaren ett tillskott av brasilianaren Erick Brendon och nederländske Chovanie Amatkarijo och under hösten började poängen trilla in. De sista omgångarna blev dramatiska. Från att ha varit ohjälpligt sist hade ÖFK allt i egna händer inför den sista omgången. En direkt avgörande match mot Norrby som låg tre poäng före ÖFK. Inför säsongens största publik, 4378 åskådare, vann ÖFK med 1–0 (straffmål av Simon Kroon) och avancerade till kvalplats på bättre målskillnad än Norrby. Kvalet mot Falkenberg gick av bara farten. Efter 1–1 borta och 2–0 hemma säkrade laget nytt kontrakt i Superettan. 

Säsongen 2022 var inte bara en kamp på fotbollsplanen. ÖFK:s elitlicens var hotad under hela säsongen men en fantastisk insats av sponsorer, medlemmar och supportrar gjorde att elitlicensen kunde räddas. 

Säsongen 2022 kommer att gå till historien som den säsong då föreningen gjorde det omöjliga både på och vid sidan av fotbollsplanen.